Yeşil Büyüme için Yeşil İş Fikirlerine Kapsamlı Destek!
Son dönemde yaşanan ekonomik krizler, nüfus artışı, enerji kaynaklarına erişim zorluğu ve iklim değişikliği gibi çevresel problemlerle başa çıkabilmek için ekonomilerin yeşil dönüşümü, pek çok ülke açısından sürdürülebilir büyüme için izlenmesi zorunlu bir yol haline geldi.
İklim değişikliği ve çevresel tehditlerle mücadele ile beraber ekonomik büyüme arasında dengenin sağlanması açısından önemli bir araç olarak kabul edilen yeşil büyümeyi; düşük karbon kullanımı, enerji verimliliği, yenilenebilir kaynaklar, geri dönüşüm, temiz teknoloji gibi konulardaki sorunların azaltılarak refah ve sosyal eşitliliği arttırılacak çalışmaların gerçekleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu yönüyle yeşil büyüme, sürdürülebilir üretim uygulamaları ile birleşerek yeni nesil girişimcilik olan yeşil girişimciliğin de önünü açıyor.
Güçlü yeşil büyüme odaklı firmalar COVİD-19 salgınına rağmen büyümeye ve yatırıma devam etti!
COVİD-19 ile birlikte, çevre sorunlarına yönelik çözümler geliştiren yeşil girişimler, tüm dünyada daha da fazla ilgi görmeye başladı. Özellikle Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde faaliyet gösteren yeşil girişimler, yatırımcılar ve kitle fonlaması platformlarından aldıkları desteklerle şirketlerini gün geçtikçe büyütmekteler.
Son yıllarda Enerpoly, Teraloop, SafetyNet Technologies, Bioo, SpinDrive, madebymade, Mycorena, X1 Wind, KEYOU, KoalaLifter, Beridi, Brite Solar, DazeTechnology ve B4Plastics aldıkları yatırımlarla Avrupa Birliği içerisinde büyümesi izlenilmesi gereken girişimler listelerinde yerlerini alırken; Impossible Foods Inc. Choose Energy, Facedrive, Power Ledger, Bakeys, Bowery Farming ve Holganix de yarattıkları değişim ve çözümleri ile dünya çapında ses getiren girişimler arasında hızla yükselmekteler.
Yerel ekosistemden çıkan Fazla Gıda, Evreka, Bluedot ve Reengen gibi yeşil ekonomi alanında faaliyet gösteren girişimlerin hem devlet destekleri hem de yatırımlarla büyümesi sektöre yönelik ilgiyi arttırdığı gözlemlenmekte.
Türkiye’de de yeşil büyüme odağındaki destekler kamu ve özel inisiyatifler aracılığı ile her geçen gün artış kaydediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB bu alanda girişimcilere destek sağlayan kurumlarının başında geliyor.
Bu kapsamda atılan en güncel adımlardan biri de TÜBİTAK’tan geldi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” doğrultusunda, Yeşil Büyümeye hizmet edebilecek yenilik odaklı, ticari değeri doğrulanmış ürün ve hizmetlere dönüştürülecek iş fikirlerinin desteklenmesi amacıyla BiGG Yeşil Büyüme çağrısı açıldı.
TÜBİTAK tarafından yayınlanan ilk tematik çağrı olma özelliğini taşıyan “BİGG Yeşil Büyüme” çağrısı erken aşama girişimcilerin faydalanabileceği 200.000 TL tutarında karşılıksız finansman desteği ile ülkemizde de yeşil büyüme sürecinin hızlanacağına ve etki yaratan yeni girişimlerin artacağına yönelik umutları yeşertiyor.
Girişim Fabrikası ekibi olarak bizler de 2015 yılından bu yana sürdürdüğümüz Girişim Fabrikası BİGG Hızlandırma Programı’na, Yeşil Büyüme çağrısı kapsamında açıklanan 5 tematik alanın hepsinden, ticari değeri doğrulanmış ürün ve hizmetlere dönüştürülebilecek iş fikri başvurularını kabul etmeye başladık.
- İklim Değişikliği, Çevre ve Biyoçeşitlilik: İklim Değişikliği, Karbon salımı ve Sera Gazı Emisyonlarının Düzenlenmesi Amacına Katkı Sunacak Çalışmalar,
- Temiz ve Döngüsel Ekonomi,
- Temiz, Erişilebilir ve Güvenli Enerji Arzı,
- Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım: Tarladan Sofraya Sürdürülebilir Tarım,
- Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım.
Girişim Fabrikası olarak bu çağrı özelinde, alanındaki en önemli uzmanlardan biri olan Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof. Pınar Mengüç’ün Başdanışmanlığında yürüteceğimiz faaliyetlerimizle, geçmiş BİGG programlarında olduğu gibi, yeşil büyüme alanındaki girişimcilere de dönüştürücü bir deneyim sunmayı hedefliyoruz.
Girişim Fabrikası BİGG Hızlandırma Programına programına katılım hakkı elde edecek seçkin girişimci adaylarına eğitimler, uzman isimlerden mentorluklar, iş ağlarına ve yatırımcılara erişim, kapsamlı iş planı yazımı danışmanlığı gibi pek çok fırsat sunuyoruz. Ek olarak üründen uluslararası pazara giden yolda ihtiyaç duyabileceğiniz Amazon, Oracle, IBM, İyzico, Hubspot for Startups, Unicorn Platform gibi teknolojik altyapı ve hizmetlerden girişimcilerimize özel koşullarda faydalanma imkanı sunuyoruz. Girişim Fabrikası olarak bu dönemde de tüm imkân ve kaynaklarımızla, başarılı ve sürdürülebilir bir şirket kurabilmeniz için sizleri desteklemeye hazırız.
Herhangi bir alan sınırlaması olmaksızın ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenciler ile mezunların katılabileceği bu programa 22 Ekim tarihine kadar başvurularınızı https://bigg.girisimfabrikasi.com/ adresinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Yeşil Büyüme Çağrısı kapsamında, iş fikrinizi Girişim Fabrikası’nda olgunlaştırma ve 200.000 TL hibe ile sürdürülebilir bir girişime dönüştürme şansını kaçırmayın!
Bu yazı Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Destek Programları Uzmanı Cansu Kabasakal tarafından hazırlanmıştır.
Kaynak:
https://assetsgarantibbva.com/assets/pdf/tr/KAPAK_EKO_girisim_TEMMUZ_LR.pdf
https://www.researchgate.net/publication/321014874_TURKIYENIN_YESIL_BUYUME_UYGULAMALARININ_ETKINLIGI