Global Girişimcilik Haftası-2021 Ardından

Girişim Fabrikası
4 min readNov 23, 2021

--

Türkiye’de 2008 yılından bu yana her Kasım ayında gerçekleştirilen ve 2021 yılında 8–14 Kasım tarihleri arasında 178 farklı ülkeyle aynı anda panel, konferans, atölye çalışmaları ve eğitimler gibi çeşitli etkinliklerle kutlanan Global Girişimcilik Haftası, bu yıl STK’lar, üniversiteler, girişimciler, yatırımcılar, özel sektör, medya ve devlet kurumlarının da yoğun ilgisiyle 300’den fazla paydaş kurumu bir araya getirdi.

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ve Girişim Fabrikası olarak bu yıl Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı veren uluslararası paydaşlarımızı konuk ettiğimiz ve tecrübelerine kulak verdiğimiz 3 etkinlikten oluşan bir seri ile haftayı kutladık.

Ekosistemdeki çeşitliliğe katkı ve yeni yeteneklerin ekosisteme katılımını teşvik etmek için başta İstanbul olmak üzere uluslararası paydaşları ve özellikle uluslararası üniversite öğrencilerini hedefleyen ve İngilizce olarak gerçekleştirilen etkinliklerde girişimciliği farklı boyutlarıyla ele aldık.

Toplamda 1000’den fazla katılımcının kayıt olduğu etkinlikler, canlı yayınlar esnasındaki yüksek katılım oranı ile hem konuklar hem de katılımcılar için dolu dolu bir deneyim sundu.

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ve Girişim Fabrikası’nın 2021 yılının 2. yarısında hak kazandığı ve 4 farklı ülkeden 5 farklı kurumla birlikte hayata geçirdiği “Yüksek Öğretimde İnovasyon Büyümesi ve Eğitimi” HEIght Projesi kapsamında, üniversite öğrenimine Türkiye’de devam eden uluslararası öğrencilerin girişimcilik yetkinliklerinin geliştirilmesi ve girişimcilik ekosistemine dahil olmalarına yönelik çalışmalara da katkı veren bu etkinliklerin kayıtlarını yazının devamındaki linklerden izleyebilirsiniz.

HEIght Projesi AB tarafından fonlanan Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından desteklenmektedir.

Sean Yu — Kuruluştan Exit’e!

Etkinlik serimiz kapsamında ilk konuğumuz olan, Paraşüt’ün kurucu ortağı ve CEO’su Sean X. Yu ile Çin’den Amerika’ya ve ardından Türkiye’ye varan yolculuğunda uluslararası bir girişimci olarak geçtiği süreçleri ve kurduğu girişimi başarılı bir şekilde exit etmesini konuştuk.

Çin’de doğup, 8 yaşında Amerika’ya yerleşen Sean, Harvard Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra kariyerine New York’ta Lehman Brothers’da başlamıştır. Daha sonra San Francisco merkezli Gryphon Investors’ta analist olarak çalışmıştır. Endeavor Türkiye için San Francisco’dan İstanbul’a taşındıktan sonra küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal işlemlerde yaşadıkları zorlukları görmüş ve 2013 başında ortakları Andaç Türkmen ve Fahri Özkaramanlı ile birlikte Paraşüt’ü kurdular.

Paraşüt ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmeler; fatura takibi, cari hesap takibi, gelir/gider takibi, raporlama, e-fatura, online tahsilat, stok takibi yönetimi gibi belli başlı finansal hizmetleri yapabilecekleri bir ön muhasebe uygulamasıdır.

Gerçekleştiğimiz söyleşinin kaydına bağlantı üzerinden ulaşabilir, Sean’ın 2019 yılındaki TEDxReset konuşmasını linkten dinleyebilir veya bütün süreçlerini anlattığı mektubunu okuyabilirsiniz.

Jason Lau— Kurum ve Girişim İşbirliği

İkinci konuğumuz olan, Core Strateji’nin Partneri Jason Lau ile uluslararası bir ekosistem paydaşı olarak gözlemlerini ve genç profesyoneller için kurumlar içeresindeki girişimcilik fırsatlarını konuştuk.

Jason Lau, ulusal ve uluslararası kuruluşların girişimcilik yetkinliklerini geliştirmelerine ve iç girişim projelerine destek verilmesi üzerine çalışmalarına devam etmektedir. Kurum içi inovasyon konusunda danışmanlık yapan Core Strateji’de partner olarak sigorta, finans, otomativ, üretim ve perakende gibi farklı sektörlerde iç girişim projelerini yürütmektedir. Kendisi aynı zamanda, Özyeğin Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak iş ve girişimcilik dersleri verirken, çeşitli sosyal ve ileri teknoloji girişimlerine rehberlik etmektedir.

CoreStrateji , öncü kurumsal şirketlerin, mevcut işlerini yürütürken aynı zamanda gelecekteki yeni iş fırsatlarını sürekli olarak deneyen Ambidextrous (çok yönlü, çevik) organizasyonlara dönüşmelerine yardımcı olan butik bir strateji danışmanlığı şirketidir.

Gerçekleştiğimiz söyleşinin kaydını bağlantı üzerinden ulaşabilir ve Jason’un söyleşi kapsamında tavsiye ettiği Robert Greene tarafından kaleme alınan Mastery kitabını bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Bahareh Vahidian / Fikirden MVP’ye

Etkinlik serimizin son konuşmacısı olan, defaro.io’nun kurucu ortağı Bahareh Vahidian ile uluslararası bir öğrenci olarak İstanbul’da Yüksek Lisans çalışmalarına devam ederken bir fikirle başlayan girişimcilik yolculuğunun adımlarını ve uluslararası bir erken aşama girişimcisi olarak tecrübelerini konuştuk.

İran’da doğan ve sonrasında Türkiye’ye yerleşen Bahareh, The University of Science and Culture ‘de Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Bahar Educational Institute’de MBA derecesi almıştır. Bahar şu anda Özyeğin Üniversitesi’nde Tasarım, Teknoloji ve Toplum Yüksek Lisans Programı kapsamında akademik çalışmalarına devam ederken, defaro.io girişimini hayata geçirmiştir.

defaro.io, teknoloji ekiplerinin tecrübe paylaşımını kolaylaştıran ve nitelikli personel istihdamlarına yönelik bir beceri geliştirme platformudur.

Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde ÖzÜ-X binasında aynı zamanda fiziksel katılıma açık olarak da gerçekleştirilen söyleşinin kaydını bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

2021 yılı ve öncesinde, Global Girişimcilik Haftası kapsamında hikayelerini bizlerle paylaşan diğer girişimcileri dinlemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Bu yazı Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Destek Programları Uzmanı Cansu Kabasakal tarafından hazırlanmıştır.

#GGH21 #tamzamani #girişim #girişimcilik #startup

--

--

Girişim Fabrikası

Girişim Fabrikası, fikir ve teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmak için kurulmuş destek yapısı ve 1512 TÜBİTAK BİGG Programı Uygulayıcı Kuruluşu’dur.